İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dergilere Yazı ya da Şiir Nasıl Gönderirim?

Öykü (hikâye), şiir, makale, gezi yazısı, kitap tanıtımı gibi eserlerinizi gönderebileceğiniz dergiler için bağlantılar aşağıdaki paragraftadır. Ayrıca yazılarınızı Betik dergisinde yayımlanmak üzere bu bağlantıdan bize gönderebilir, önerebilirsiniz! Ayrıca dergilere yazı göndermek artık çok kolay çünkü birçok dergi ve yayın internet ortamında yayım yapmaktadır. Ayrıca bu dergilere ya da yayınlara çevrim içi olarak da yazı, şiir göndermek mümkündür. Yazı gönderebileceğimiz dergiler hakkındaki bu yazı bu işlemleri nasıl yapacağınızı anlatan bir yazı yayımlama kılavuzudur.

Edebiyat dergilerine yazı ya da şiir nasıl gönderilir?

Dergilere yazı göndermek için önce yazınızın yayımlanmasını istediğiniz derginin internet sitesine girin. Orada muhtemelen çevrim içi olarak yazınızı önerebileceğiniz bir alan olacaktır. İnternet üzerinden 2021 itibarıyla yazı gönderebileceğiniz bazı yayınlar şunlardır: Betik Edebiyat, Ot, Kafka Okur, Dergâh, Lacivert, Masa, Hece vb. Ayrıca en iyi edebiyat dergileri listemize de göz atmanız mümkün.

Betik Dergisi’nde veya simitcay.com’da yazımı nasıl yayımlarım?

Betik Dergisi her altı ayda bir basılı olarak yayımlanır. Eylül sayımız için istediğiniz konudaki eserlerinizi bize bu bağlatıdan gönderebilirsiniz. Ayrıca sitemiz için her konudaki yazınızı yine aynı bağlantıdan bize önermeniz mümkün. Hızlı bir şekilde şiirinizi bir dergide yayımlamak istiyorsanız çevrim içi Yamaç dergisinde şiirinizi buradan yayımlatabilirsiniz. Ayrıca akademik makaleniz varsa yayımlanmak üzere Simit Çay Akademik‘e önerebilirsiniz.

Ayrıca şiirinizi paralı olarak yayımlama şansınız da var. Bilgi almak için şiirimi yayımla bağlantısına tıklayın.

Edebiyat dergilerine yazı gönderirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan yazımız alt kısımdadır. Bu ilkelere dikkat ettiğinizde yazınızın yayımlanma olasılığı artacaktır. Nitekim düzensiz, yazım yanlışları ile dolu, dergi formatlarına aykırı yazıları hiçbir dergiye kabul etmez.

Edebiyat dergilerine yazı gönderirken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Edebiyat dergilerine yazı göndermek, belirli hususlara dikkat etmenizi zorunlu kılar. Bu noktada belli başlı bazı ilkeler vardır. Ancak bu ilkeler sabit değildir. Çünkü her derginin kendine has yayın politikası vardır. Nitekim aşağıdaki ilkelere dikkat etmeniz, yazınızın yayımlanma olasılığını artıracakır.Yazınız, öneride bulunacağınız derginin yayın ilklerine uygun olmalıdır. Birçok edebiyat dergisi her sayıda yalnızca belirli bir konudaki yazıları kabul etmektedir.

Yazınızda imla ve noktalama kurallarına uymalısınız. Aksi takdirde yazınızı değerlendiren editörün yazınız hakkındaki ilk izlenimi olumsuz olacaktır. Ayrıca yazınız sade bir görünüşe sahip olmalıdır. Tercihen bilindik yazı tiplerini kullanmanızda fayda vardır.

Yazınız duru bir anlatıma sahip olmalıdır. Aşırı uzun cümlelerden ve anlatım bozukluklarından sakınmalısınız. Özellikle düzyazı gönderiyorsanız, aşırı derecede devrik cümle kullanmaktan ve düzyazıyı aşırı şiirsel bir dille yazmaktan kaçınmalısınız.

Daha önce başka bir yerde yayımlanan yazınızı dergilere önermemelisiniz. Bu durum birçok telif sorununa neden olduğundan yazınız anında reddedilecektir. En önemlisi, yazılarınızı yayımlamak için sabırlı olmalısınız.

Edebiyat dünyası ikoniktir yani daha önce yazdıklarınızdan sizin hakkınızda bir öngörüde bulunulur. Sizin yazdıklarınız çok iyi olsa da kendinizi bu atmosferde henüz kanıtlamadıysanız yazılarınızın yayımlanması konusunda sorun yaşamanız olasıdır. Bunun için kitlesel dergilerde yazınız yayımlanmadan önce daha dar okur kitlesi olan dergilerde yazarak başlayabilirsiniz.

Bilimsel (akademik) makalemi bir dergide nasıl yayımlayabilirim?

Bilimsel yayım yapan dergiler yıl boyunca çevrim içi yolla makale kabul etmektedir. Eğer siz de makale yayımlamak istiyorsanız Dergipark sisteminden Türkiye’deki yüzlerce akademik dergiye bilimsel (akademik) makalelerininiz gönderebilirsiniz. Ayrıca sitemiz bünyesinde yayın yapan Simit Çay Akademik’e de yazınızı önerme şansınız var.

Bilimsel dergilere gönderilen makaleler genellikle hakem sürecine girer ve bu makalelerin kabul edilip edilmeme olasılığı vardır. Ayrıca makalenizin akademik kariyerinize katkısının derecesini çeşitli kriterler belirler. Örneğin doçentlik için size puan getirecek makaleler, saygın indeksler tarafından taranan dergilerde yayımlanmış olmalıdır.

Türkiye merkezli bir dergide akademik makale yayımlamak istiyorsanız TRDizin‘de taranan bir dergide yazınızı yayımlamanız sizin için iyi olacaktır. Ayrıca yayımlandığınız makalenin ulusal veya uluslararası bir dergide yayımlanması da derginizin size sağlayacağı yararı belirlemektedir.

Akademik dergilere yazı gönderirken nelere dikkat edilmelidir?

Akademik dergilerde yazı yayımlamak için aşağıdaki önerileri dikkate alın. Nitekim bilimsel yazılar, nesnel bir kullanımını zorunlu kılar. Bu tür yazılarda web yazılarının aksine edilgen yapılar daha sıktır. Aşağıdaki ilkeler daha kaliteli bir akademik makale için size rehber olacaktır.

  • Bütün akademik yani bilimsel dergilerin belirli bir formatı vardır. Yani her dergide kaynak gösteriminin nasıl yapılacağından, başlıkların nasıl yazılması gerektiğine kadar birçok konuda sizi yönlendiren talimat listeleri bulunur. Genellikle bu talimatla dergi sayfalarında yayım kuralları başlığı altında yer alır.
  • Akademik dergiler sınırlı bir alana hizmet eder. Örneğin bir dergi yalnızca Türk dili ve edebiyatı alanındaki makaleleri yayımlayabilir. Bu konuda da dikkatli olmalı, derginin hangi alanlardan yazıları kabul ettiğini öğrenmelisiniz.
  • Birçok dergi sizden makalenizin alıntılama oranını Turnitin vb. programlarla belgelemenizi ister. Bunun amacı bilgi aşırmasını yani intihali önlemektir. Geçerli programların birçoğu ücretli olduğu için bu taramayı kendisi yapan dergilere yönelebilirsiniz.
  • Makalenizin akademik hayatınıza daha fazla katkı sağlayabilmesi için TRDizin’de yer alan dergilere yönelmeniz sizin için faydalı olacaktır. Unutmayın ki bir makalenin size kazandıracağı puan yayımlandığı derginin hangi indekslerce tarandığından tutun uluslararası olup olmadığına kadar bir dizi değişkene bağlıdır.
  • Makalenizi siz gönderdikten sonra makaleniz hakem sürecine girecektir. Bu süreçte eleştirilere açık olmalı, hakemlerin düşüncelerine değer vermelisiniz.

Dergi ve yazı yazma siteleri

Yazılarınızı yayımlamak için sitemizi kullanabilirsiniz. Sitemiz 2011 yılından beri yazı yazma sitesi olarak hizmet vermektedir. Yayımlamak istediğiniz yazıyı dergilere yazı gönderme bağlantısından bize ulaştırmanız mümkün.

Yazınızın sitemizde yayımlanması için asgari 300 kelime içermesi gerekir. Tercihen sitemizde bilgi verici eserler yer almaktadır. Hikâye, şiir, roman gibi eserleriniz için dergimize başvurmanız gerekmektedir. Özellikle kitap tanıtımları, gezi notları, edebiyat haberleri öncelik verdiğimiz konulardır. Bu konularda yazı yazarsanız sitemizde yayımlanma olasılığı artmış olur.

Yamaç şiir dergisi

Şiirlerinizi “Yamaç” şiir dergisinde yayımlanmak üzere bize gönderin. Aylık yayımlanan seçkimizde yayımlayalım. Yamaç, Betik dergisinin alt bir ürünüdür. Burada şiirini yayımlatanlar isterlerse Yamaç dergisinin sınırlı sayıdaki basılı nüshadan satın alma şansına sahip. Satın alma için bize yonetici@simitcay.com mail adresinden ulaşın.

Yamaç 2023 2. Sayısı

Yamaç 2023 Sayısı

Özet
Dergilere Yazı ya da Şiir Nasıl Gönderirim?
Başlık
Dergilere Yazı ya da Şiir Nasıl Gönderirim?
Açıklama
Türkiye'de edebiyat alanında faaliyet gösteren birçok dergi ya da yayın vardır. Bu dergilerin kendi kadroları da bulunmakla birlikte okurların nitelikli öykü (hikâye), şiir, makale, gezi yazısı vb. eserlerini de yayınlamaktadırlar. Günümüzde artık birçok dergi ve yayın internet ortamında yayım yapmaktadır. Ayrıca bu yayınlara çevrim içi olarak da yazı gönderilebilmektedir.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri
Logo

7 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir