İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ebeveynler: Aileni Seçemezsin Ama Geleceğini Sen Seçersin

Dünyaya gelirken ebeveynler hususunda seçim yapamıyorsun. Hangi aileyi seçeceğini, hangi dine doğacağını ya da hangi ismi kullanacağını bile. Sen de bir şeyler oluşurken, her şeyden bağımsız bir şekilde bir yola çıkıyorsun. Yaşın ilerlemeye başlıyor ve artık kendi fikirlerin oluşmaya başlıyor. Artık seçim yapabilmeye başlıyorsun. Ya da başlamak istiyorsun.

Aileni Seçemezsin!

Kimileriniz kararlarınıza saygı duyan bir aileye doğmuş, kimileri ise sen ne düşünürsen düşün, hangi fikirde olursan ol, tüm bunlara saygı duymayan bir aileye denk gelmiş olabiliyor. Eğer ilk başta bahsettiğim aile örneğine sahip durumda olan kişilerden biriyseniz, gerçekten şanslısınızdır. Ya da tam tersi bir ailede büyüdüyseniz, anne ya da babanın iki sözcüğüne göre yaşamaya devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Bunlara zehirli ebeveynler demek daha doğru diye düşünüyorum. Örneğin öyle ailelere denk gelen insanlar var ki, toplum yapısı, elâlem ne der kaygısı ve o günah bu günah diye seni her şeyden soyutlayan aile yapısı. Kimileri sen daha çocukken bu tür şeyleri yapmaya çalışıyor. Kendi inancına göre, kendi düşüncesine göre seni daha çocukken başörtüsü kullanmaya zorluyor. Bazıları çocuğuna günah diye etek bile giydirmiyor. Kolu kısa giyemiyorsun, bacağın açık olmamalı…

Meslek sahibi olmanın önemi nedir?

Kimi zehirli ebeveynler, çocukluktan yetişkinliğe kadar hayal ettiği şeyleri söylemeye bile çekinir durumdalar. İleride müzisyen olmak isteyen bir çocuk babasına korkusundan bunu söyleyemiyor. Çünkü bir günah algısı bir türlü akıllarından, fikirlerinden gitmiyor. Böyle bir ailede yaşamaya çalışan insanların hangi okulu seçmek isteyeceği bile anne ve babanın iki dudağının arasında. 18 yaşına gelene kadar bekliyorsun. Çünkü şöyle bir algı var 18 yaşında kendi kararlarını verebilecek bir yaşa gelmiş oluyorsun. Ama ne yazık ki büyük hayal kırıklığı yaşıyorsun. Sen 30’una bile gelsen, kararlarını kendi başına alamıyorsun. Eğer böyle bir aileye doğduysanız, böyle bir şey pek mümkün olmuyor.

Peki kendimizi nasıl zehirli ebeveynlerden korumalıyız?

Cevap aslında çok basit, dişinle tırnağınla ne olmak istiyorsan, nasıl biri olmak istiyorsan onu al ve başar. Ondan sonra topla valizini git. Nereye istersen, kiminle gitmek istersen. Böyle bir ailede valizi toplayıp nasıl gidilebilir? Bu gerçekten güzel bir meslekle mümkün olabilir. O yüzden mecburuz buna. Kimileri ise kaçış yolunu evlenmekte buluyor. En yapılmaması gereken şeylerden birisi bu aslında. Önce meslek, sonra yuva. Eğer eğitim alıp kendi paranızı kendiniz kazanırsanız yapamayacağınız şey yok. 

Yazan: Aylin AKSU

Özet
Ebeveynler: Aileni Seçemezsin Ama Geleceğini Sen Seçersin
Başlık
Ebeveynler: Aileni Seçemezsin Ama Geleceğini Sen Seçersin
Açıklama
Aileni seçemezsin, nasıl geleceğini sen seçersin? Kötü, zehirli ebeveynler; mantıksız, baskıcı kurallar, katlanılmaz aile baskısı.
Yayımcı
Aylin AKSU
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri
Logo

6 Yorum

  1. […] Çocukluk günleri, hayatın hem mutlu hem de sıkıntılarla dolu anılarını saklar. Küçük olmak farklı iradelere tahakkümü gerektirir. Ancak sevilen bir küçükseniz, ebeveynleriniz sizin etrafınızda pervane olur. Daha siz doğmadan anne babanız tüm kişi adları sözlüklerinin başından girip sonundan çıkar. Aileniz size iyi bir öz disiplin vermek için elinden geleni yapar. Ama herkes ailesinin seçimleri hususunda dabii ki çok şanslı değildir. Öyle ya aileni seçemezsin. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir