İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Laptop kapanıyor sorunu [Çözüldü]

Sahip olduğunuz laptop kendi kendine aniden kapanıyor mu? Bu sorun en sık karşılaştığımız donanımsal problemlerdendir. Bu problemin nedeni de genellikle fanın aşırı ısınması ya da çalışmamasıdır.

Sorunun bir diğer sebebi yazılımsal problemlerdir. Bu konuda Windows “Windows 10 clicking things on the screen on its own” adlı makalede şu gerekçeleri sıralamaktadır:

Karşılaştığınız sorunun, bazı dahili yazılım çakışmalarından kaynaklanması mümkün. Bu nedenle, lütfen temiz bir önyükleme yapmayı deneyin ve bunun sorununuzu çözüp çözmediğini kontrol edin. Ayrıca sisteminizi Temiz Önyükleme durumuna geçirmek, soruna herhangi bir üçüncü taraf uygulamasının veya başlangıç ögesinin neden olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur.

Laptop neden kendi kendine aniden kapanıyor?

Çözüm: Bilgisayarınızı bir süre kullanmayın. İyice soğuduktan sonra fanın olduğu yeri elinizle kontrol edin. Burada önemli olan normalin üzerinde bir ısı ile mi karşılaşıyorsunuz? Aynı zamanda bakmanız gereken bir diğer şey, fanın çalışıp çalışmadığı. Bunu kontrol etmek için fanın bulunduğu bölgeyi dinleyin.

Eğer fanın bulunduğu bölümde yoğun bir sıcaklık hissediyorsanız veya fanın çalışmadığına kanaat getirdiyseniz, sorununuzu buldunuz. Şimdi bunu sorunu nasıl çözeceğimizi bulalım.

İşlemci kullanımınız aşırı olabilir.

Eğer bilgisayarınız basit uygulamalar çalışırken sorun yaşamıyor, bu sorun özellikle yaz aylarında ve oyun oynarken artıyorsa yüksek işlemci kullanımı hatası yaşama ihtimaliniz yüksek.

Birçok kez bilgisayarınıza sistem gereksinimlerinin üzerinde yüklendiğinizde bu sorunu yaşarsınız. Çünkü işlemciniz çok fazla ısınınca fan bu ısıyı soğutamaz. Sonuçta bilgisayar aniden kapanır.

Bu durumda bilgisayarınızın arka planında çalışan gereksiz uygulamaları kapatmanız faydalı olacaktır. Bunu yapmak için “Windows 10’da Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatmak” konulu şu yazıdan yararlanmanız mümkün. Ayrıca bilgisayarınızda virüs vb. diğer nedenler de işlemci kullanımınızı artırır.

Fanınız bozuk olabilir.

Laptopunuzu çok tozlu ortamlarda kullandınız. Böylelikle fanınızda o denli kir birikti ki artık verimli bir şekilde dönmüyor.

Bu durumda laptopunuzu açıp fanı temizlemeniz gerekir. Bilgisayarınızın garanti süresi dolduysa bilgisayarınızı açıp temizlemeniz sandığınız kadar zor bir iş değildir. Bilgisayarınızın modelinin yanına remove ya da sökme yazıp Google’da aratırsanız nasıl söküleceğine dair videoyu mutlaka bulursunuz. Yine de bu işlemde dikkat etmeniz gereken üç temel nokta var.

Bunlardan ilki çoğu kez önce klavyenin çıkarılması gerekir. Bir diğeri arka vidaları açarken mutlaka ilk önce CD-Room’un vidasını çıkarmalısınız. Daha sonra da çekip CD-Room’u yerinden almalısınız. Aksi takdirde bilgisayara zarar vermeniz işten bile değil. Son olarak bilgisayarın kapağını açarken dikkatli olmalı, kapağı tamamen çıkarmaya çalışmamalısınız. Çünkü daha sonra kopan kablolarla uğraşmak istemezsiniz. Zaten aşırı bir güç kullanmayıp ölçülü hareket ederseniz hiçbir sorun yaşamazsınız. Açıp fanı güzelce temizlediğinizde sorun çözülür.

Belki de fanınıza bir şey sıkışmış.

Bazen iğne vb. bir nesnenin bulunduğu bir masaya bilgisayarınızı koyduğunuzda fan deliğinden içeri bu nesne kaçar veya deliğe sıkışır. Bu durumda bu nesneyi dışarıdan veya bilgisayarı sökerek çıkarmanız gerekir.

Laptop kapanıyor ve fanda sorun yok!

Eğer fanda ve kaynak tüketiminde sorun olmamasına rağmen bilgisayarınız kendiliğinden kapanıyorsa ortada önemli bir donanımsal ya da yazılımsal sorun vardır. Bu muhtemelen bir kısa devre ya da BIOS kaynaklıdır. Bu durumda bilgisayarınızı yetkili bir servise getirmenizde fayda var.

Ayrıca yaşadığınız sorun bilgisayarınızda kullandığınız mouse ya da klavye kaynaklıysa bu cihazları değiştirmeniz gerekir. Çünkü bu cihazlar bozuk olduğunda bazen bilgisayarın elektronik sistemi ile uyumsuzluk göstermektedir. Bu da aniden kapanma sorununa zemin hazırlamaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir