Garip Adası nerede? Bu ada Ege’de bulunan ve İzmir’e bağlı Türk adalarından biridir. Kalem Adası ile komşudur. Ada Dikili’nin eşsiz güzellikteki Bademli Koyu açıklarında bulunmaktadır. Ada, ana yol güzergâhlarına uzaklığı nedeniyle yeterince keşfedilmemiş, bu sebeple de bakir kalmış bir doğaya sahiptir. Dalgalarla buluşan ada, doğanın bu benzersiz tiyatro sahnesini inşa etmiştir. Ada kesinlikle Türkiye’de gezebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.
Şimdi gelin adaya nasıl gideceğinizi ve tekne turu ücretlerini öğrenelim. Ayrıca adada kamp yapma ile ilgili sorularınızı yanıtlayalım. Eğer adaya gittiyseniz yazınızın sonuna yorumunuzu yazmayı unutmayın.
Garip Adası’na Nasıl Gidilir?
Dikili Garip Adası, İzmir sınırları içerisindedir. İzmir’in Dikili ilçesinden Bademli Koyu’na geçtikten sonra buradaki tekneler ile adaya ulaşabilirsiniz. Şunu belirtelim ki adada kamp yapmanıza izin verilmiyor.
Adanın kıyıya biraz daha yakın bölümünde Kalem Adası bulunuyor. Garip Adası’na gelmişken bu adayı da görmeniz mümkün. Adaların kıyıya yakın olması dolayısıyla deniz kanoları ile de bu iki adaya ulaşmak mümkün. Ayrıca Dikili’de Garip Adası ve Kalem Adası dışında Karaada, Kızkulesi Adası, Güvercin Adası ve İkikızkardeşler Adası bulunuyor.
Adaya İstanbul’dan yaklaşık 7, İzmir’den ise 2 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Eğer İzmir’den toplu taşıma ile gidecekseniz İzmir otogarından Dikili Kooperatif Otobüsleri ya da diğer firmalara ait otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir ve Dikili arası 180 km gibi uzun bir mesafedir. Bu sebeple bilet fiyatları firmadan firmaya değişmekle birlikte 35 lira civarındadır. Dikili Otogarı’na ulaştığınızda Bademli dolmuşlarını kullanarak adaya geçiş noktasına ulaşmalısınız. Ada ile ilgili diğer önemli noktalardaki bilgiler aşağıda.
Ayrıca Garip Adası’nı ziyarete geldiyseniz Efes Antik Kenti ve Yamaç Evleri’ni gezmeden İzmir’de ayrılmamalısınız.
Garip Adası Tekne Turları ve Ücretleri
Garip Adası tekne turlarının fiyatı yaklaşık 200 Türk lirasıdır. Tekneler dört kişiliktir. Bununla birlikte teknelerde dilediğiniz eşyaları yanınıza alabilirsiniz. Adadan dönüş de hangi saatte dönmeyi dilerseniz o saatte yine bu tekneler ile sağlanıyor.
Dikili ile ada arasındaki deniz mesafesi oldukça kısa olduğu için deniz kanosu seçeneği de mevcuttur. Fakat bu konuda tecrübeniz yoksa bir tekne kiralamak sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır.
Garip Adası Kamp Bilgileri
Adaya girişte kamp yapmak ve ateş yakmanın yasak olduğu özel olarak belirtiliyor. Bu sebeple adaya ulaştıktan sonra geldiğiniz tekne ile geri dönmelisiniz. Buranın bir ada olması bakımından gece saatlerinde asayişi sağlamanın zorluğu sebebiyle kamp yapmanın yasak olduğu düşünülebilir.
Adada yapılaşmaya izin verilmiyor. Aynı zamanda sosyal donatı alanları da oluşturulmamış. Bu nedenle adaya tedarikli gitmeniz gerekiyor. Bu sebeple çöp poşeti ve yiyecek-içecek ile adaya gitmelisiniz.
Garip Adası içerisinde kamp yapamasanız da Dikili’de kamp yapmak için farklı fırsatlar mevcut. Bademli’deki Hayıtlı Koyu ve Pissa Koyu sizin için bir seçenek olabilir. Ayrıca ilçe sınırları içerisindeki Karagöl kamp alanı size eşsiz bir deneyim sunacaktır. Kamp için elverişli ve farklı alanların da yer aldığı “İzmir Plajları Listesi” de ilginizi çekebilir.
Garip Adası’na niçin gitmeliyim?
Garip Adası’nda oldukça berrak bir su ve tertemiz bir doğa ile karşılaşacaksınız. Ünlü tarihçi Strabon’un “Işık Saçan Adalar” içerisinde saydığı bu ada Gezmek Üzerine adlı blogda şu şekilde betimleniyor:
Garip Adası için bu yaz gittiğim en en güzel yer diyebilirim. Şu suyun berraklığına bir bakın. Hayran olmamak elde değil gerçekten. (…) Kısacası burası gerçekten de gidip görülmesi gereken yerlerden biriydi. Suyu cam gibiydi!
Gezmek Üzerine
Adanın suyu biraz soğuk: Kaz Dağları’na yakın konumu sebebiyle adanın suyu bir miktar soğuk. Ancak yaz ortasında su sıcaklığı bir miktar daha artıyor. Eğer sıcak sulardan hoşlanıyorsanız, yaz ortasını tercih etmeniz mümkün.
Kalabalık bir destinasyon değil: Ada ana yol güzergâhına biraz uzak olduğundan tam da çok kalabalık sevmeyen kişilere göre. Önce Dikili’ye ulaşıp sonra adaya geçmek birçok kişiye zor geliyor. Nitekim bu da adanın daha tenha kalmasını sağlıyor.
Bademli’de planlayacağınız bir tatilde Garip ve Kalemli adalarını da gezinize ekleyebilirsiniz. Garip Adası mavinin binbir rengini görmek için tam bir cennet. Siz de çok fazla tesis aramayan; kendi şemsiyesini, sandalyesini kapıp tatile çıkmak isteyen biriyseniz burası tam da size göre.
Keyifle tüm gününüzü geçirebileceğiniz bir yer: Adaya ulaştığınızda bakir bir toprak parçasının keyfini çıkaracaksınız. Adanın çevresinde gezme ve tertemiz bir sahilde yüzme fırsatı bulacaksınız. Tüm bunlar için Garip Adası bir günü hak ediyor.
İzmir’e yakın: Yaz turizmine uygun ada denince akla ilk Fethiye, Kaş ve Bodrum destinasyonu gelir. Bu açıdan İzmir’de konaklayan kişiler için Garip Adası güzel bir imkân. Ayrıca adanın hemen yanı başındaki Kalem Adası da tatilinizi çeşitlendirmenizi sağlıyor.
Yazımıza katkıları ve fotoğraf desteği sebebiyle gezmek.üzerine bloğuna teşekkür ederiz.
Gezi Önerisi: San Marino
[…] muhatap olduğunda bu, onun yazma isteğini köreltebilecek bir raddeye ulaşabilir. Örneğin Garip şiiri ilk ortaya çıktığında Garipçilerin yapmak istediğini anlamayan bazı kesimler, […]
[…] türetilen uçak ve taslak gibi bazı kelimeler türetildikleri dönemde fonetik açıdan garipsenmelerine karşın, bugün halk tarafından kabul görmüş […]
[…] Garip Adası detaylı bilgi için… […]
[…] plajlar dışında bir de gezebileceğiniz çok güzel adalar var. Bu adaların başlıcaları Garip Adası ve Kalemli Adası. Dikili’den ulaşabileceğiniz bu cennet köşeler sizleri […]
[…] Bu turlar, İzmir çevresindeki Garip Adası gibi nispeten daha ılık suya sahip destinasyonlarla karşılaştırıldığında sizin için daha […]
[…] sonraki tatil yazısı önerisi: Garip Adası veya […]