Edebî eserleri okumanın kişiliğin şekillenmesinde faydaları saymakla bitmez. Kitap okumanın önemi, düşündüğümüzden çok daha fazladır. Kitap zihnin besleyicisidir. Çünkü beynimiz kelimelerle çalışır. Hatta kitap okumanın faydaları içerisinde insanların düşünme ve hayal etme yeteneklerini geliştirmesi ilk sırada gelir. Bu sebeple kadim dönemlerden beri kitap okumak kişisel gelişimi sağlayan güzel davranışlardan biri olarak görülür.
Kitaplar içerdikleri örtük ileti ve deneyimlerle insanların ufkunu genişletir. Onlara yepyeni dünyaların kapısını açar. Kitap okumanın faydaları üzerine geniş bir listeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Kitap okumanın yararlarından en önemlisi kitapların insanların düşünme ve hayal etme yeteneğini geliştirmesidir. Çünkü okurların eserlerde karşılaştığı karakterler ve edebi kişilikler onlara hayata dair yeni fikirler verir.
İnsanın kişiliği çevresel etkiler ile şekillenir. Nitekim kitaplar hayal etmenin sınırlarını genişletir. İnsanların dünyadaki farklı kültürleri ve mekanları görmek için hem zaman hem de maddi sermayesi her zaman yeterli değildir. İşte kitaplar insanları farklı coğrafyalara ve farklı dünya iklimlerine taşıyan bir nevi entelektüel vasıtalardır.
Kitap Okumanın Faydaları
- Kitap okumak başka hayatların kapısını açarak insanın kendi dışındaki dünya ile iletişimini güçlendirir.
- İnsanların dünyada farklı kişilerin de olduğunu fark etmesini sağlayarak empati yeteneğini güçlendirir.
- Yazarın farklı çağrışımlarından yararlanan okur, kendisi için eşsiz ve daha önce kimsenin uğramadığı hayal dünyaları keşfeder.
- Kitap okumak dili kullanma yeteneğini geliştirir. Çokça kitap okuyan kişiler daha geniş bir kelime kadrosuna sahip olur. Daha fazla kelime demek daha detaylı düşünme anlamına gelir. Çünkü insanlar kelimelerle düşünür, kelimeler sayesinde hissettiklerini dış dünya ile paylaşır.
- Kitap okumak özellik ve paragraf sorularını çözme konusunda büyük yarar sağlar.
- Kitaplar farklı dünyalar ile yalnızken sözleşmemizi sağlar. Hayatın karmaşası içerisinde veremeyeceğimiz kararları düşünerek almamız konusunda bize yardım eder. Bu sebeple herkesin ihtiyaç duyduğu kitaplardan oluşan okunması gereken kitaplar listesi hazırlaması tavsiye edilir. Çünkü bu sayede kitap okumadan maksimum verim elde edilir.
- Edebiyatın öznesi insandır. Bu sebeple kaliteli eserler okuyan kişi insanları daha iyi tanır. Böylelikle kitap okumak kişiler arası ilişkilerde bize önemli tecrübeler kazandırır.
- Kitap okumak İnsanların genel kültürünü destekler. İnsanların oturdukları yerden birçok deneyim ve fikir ile tanışmasını sağlar.
Kitap Okumanın Paragraf Sorularındaki Önemi
Kitap okumanın yalnızca insanın düşünce dünyasına katkısı yoktur. Aynı zamanda iyi kitaplar, önemi yadsınamayacak güçlü zihin haritaları kurar. Bu haritaları bir bulmaca gibi çözen okurun algı ve sözel yeteneği gelişir. Bu sebeple özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler bol bol kitap okumalıdır.
Kitap okumak yalnızca roman ya da hikâye okumak olarak görülmemelidir. Bir şiir kitabı, gazete ya da ansiklopedi okumak da aynı eylemdir. Önemli olan kitap okurken o anda neye ihtiyacımız olduğunu bilmemizdir. Hatta sınavlara girecek öğrenciler için en yararlı okumalar anlaşılır bir dile sahip bilimsel makalelerdir.
Bir öğrenci eğer paragraf sorularında başarılı olmak istiyorsa öncelikle öznel ve nesnel kavramını içi dolu şekilde öğrenmelidir. Çünkü bu kavram, paragraf sorularının temelini oluşturur. Amaç bir cümlenin öznel ya da nesnel olduğunu tespit etmek değildir. Amaç verilen ifadedeki kesin yargıyı bulmada gizlidir. Bu yüzden paragraf sorularında problem yaşayan öğrencilerin mutlak surette öncelikle kesin yargı sorularını çözmeyi öğrenmesi gerekir.
Kitap okumak bir anlık uğraş değildir. Bu sebeple kitap okuma alışkanlığını erken dönemde kazananlar bir adım ötededir. En doğrusu özellikle sınav senelerine ulaşmadan kitap okuyarak kelime dağarcığımızı geliştirmektir.
Kitap Kurdu
Türkçede çok kitap okuyanlar için çok güzel bir tabir var: Kitap kurdu. Bu kavram köklerini daha Osmanlı Dönemi’nden alır. Kitap kurtları hem el yazmalarını kemirdikleri için bir baş belası olarak görülür hem de bir yönüyle sevilir.
Osmanlı’da kitap kurtlarının zararlarını yok etmek için çok farklı yöntem ve gelenekler vardır. Bunlardan en ilginci “kebikeç”tir. Nitekim bu dönemde eserlerin giriş kısmına “ya kebikeç” yazmanın kitap kurtlarının istilasını önlemeye yaradığı inanışı vardır.
Kitap kurdu kavramı, her ne kadar kulağa hoş gelse de bu kurtlar kitaplara ciddi zararlar verir. Hatta bu kurtlara maruz kalan özellikle yazma eserleri kurtarmak önemli bir iş koludur.
[…] bu yazımı okuyunca daha önce bu kitabı okumayanlar hemen heveslenip okumaya başlar. Kitabın içeriğiyle ilgili bir şeyler oluşmuştur eminim […]
[…] geliştirdiği, onlara yeni bakış açıları kazandırdığı söylenir. Bu şüphesiz doğrudur. Kitap okumanın önemi ve davranış değişikliklerine etkisi niçin bu denli fazladır? İşte bu sorunun yanıtı […]
[…] olur. Öncelikle eğer 12. sınıf öğrencisi değilseniz, okuduğunuzu anlamanız açısından kitap okumanın yararı en az test kitapları kadar […]
[…] Eğer uyuyamamanızın sebebi stres yani kaygıysa uyumadan önce zihninizi rahatlatacak aktiviteler yapmalısınız. Yani stres hâlinden uzaklaşmalısınız. Bu noktada kişiden kişiye değişen yöntemler vardır. Sözgelimi “koyunları saymak” bile bazen işe yarar. Ya da hafif bir müzik dinlemek, kitap okumak… […]