Seda Nur KURT

GAP Turu Rehberi: Gap Turu ile İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru

Paylaş

Bu yazımızda Mezopotamya coğrafyasını tanıyacağınız GAP turu ile ilgili kapsamlı bir gezi rehberi hazırladık. GAP turu yapmak isteyen herkesin bilmesi gereken tecrübelerimizi paylaştık. Aşağıda GAP turu ile ilgili en çok merak edilen 10 soruyu yanıtlıyoruz. Öncelikle GAP turu ne zaman yapılmalı, nereleri kapsar, ne giyilmeli ve nereyi gezmeli gibi temel soruları yanıtlayalım.

GAP Turu Ne Zaman Yapılmalı?

Bölgenin iklim şartları dikkate alındığında ekim, kasım ya da nisan, mayıs aylarını önerebilirim.

GAP Turu Nereleri Kapsar?

En az üç en çok yedi günlük turlar var. Kapsamlı bir turda göreceğiniz iller Hatay, Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Urfa, Maraş, Mardin ve Adana.

GAP Turu Ne Giyilmeli?

Spor ayakkabı, Nemrut için mont, akşamları için uzun kollu bir şey…

Gastronomi Turu mu Kültür Turu mu?

Antep Gastronomi Müzesi için dahi bölgeye gidilebilir. Dünya bir ev olsa mutfağı Hatay olurdu, sözünü de yadsımamak gerekir. Gastronomi turlarında da kültürel ziyaretler yapılmakta. Kültür turlarında gidilen yemek mekânlarının bölge lezzetlerini doğru yansıtmadığı da bir gerçek…

En Çok Nereyi Sevdim?

Mimari açıdan baktığımda Mardin ve Dara antik kenti… Etkileyicilik yönünden Göbeklitepe ve sular altında Halfeti… Göbeklitepe’nin henüz onda biri bile kazılmış değil. Bölgenin isminin Onikitepe şeklinde değiştirilmesi düşünülmekte. Nemrut fotoğraflardaki kadar görkemli değil. Antep mozaik müzesi ise oldukça iddialı… Asıl etkileyici olan ise taştan topraktan fışkıran tarih. GAP demek tarihe açılan upuzun yollar demek.

GAP Turu Gezi Notları

Mezopotamya yani GAP turu rehberi içindeki bir diğer başlığımız gezi notları. Önce tümülüs ile başlayalım. Tümülüs özetle ölülerin topluca defnedildiği yapay tepe demek. Nemrut mezarı bir tümülüs. Karakuş tümülüsü de kıyısında bulundurduğu görkemli heykellerle ilginizi çekecek.

Halfeti tekne turu, Maraş gezisi, Dara Antik Kenti genellikle ekstra rotalar olarak sunulacak. Mutlaka katılmanızı öneririm. Özellikle Dara içerisinde barındırdığı üç farklı mezar tipiyle oldukça ilgi çekici…

Hatay’da künefe yemek, elbette! Lakin haytalı tatlısını da denemenizde fayda var. Hatay’daki müze otel de görülmesi gereken yerlerden.

Harran konik evleri yapısal açıdan dikkat çekici… Balıklıgöl’de beyaz balığı bulma çabası genellikle hüsranla sonuçlanmakta. Sıra gecesinde yapılan çiğ köftenin tadı güzel olmuyor. Adıyaman çiğ köftesi daha başarılı lakin oldukça acı.

Deyrülzafaran Manastırı mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Ayrıca rehberler burada kural gereği Süryani oluyor. Dini ritüeller hakkında ilgi çekici bilgiler veriliyor. Süryani kahvesi epeyce acı.

Kasımiye Medresesi içindeki meşhur havuzla dikkat çekici. Havuza para atıp dua etmek ve çeşmeden bir yudum su içmek…

Midyat Süryani şarabını özellikle el yapımı içmenizi tavsiye ederim. Mardin’de telkâri denilen bir sanat ki arkadaşlar, cep yakar!

Batman tabağı, Antep tabağı tarzı geleneksel yemekler var ki denenmesi tavsiye olunur. Ayrıca Batman içinden petrol akan bir şehirdir. Petrol yeşil ve dahi zengindir. Hasankeyf’te farkı fark edeceksiniz.

Maraş dondurmanızı yirmi dört saat şoklatarak alabilirsiniz. Antep, Urfa bakırcılar çarşısı ikisini birbirinden ayıramam. Nitekim Mardin’den şahmeran tablosu almanızı şiddetle!

En Güzel Tatlı:

Baklava(Tahmis)!

En Tatlı Mekân:

Yaşar Pastanesi.

En Şirin Köy:

Halfeti Savaşan köyü.

En Volkanik Dağ:

Karacadağ.

En Batık Şehir:

Hasankeyf.

En Heybetli Köprü:

Cendere Köprüsü.

En Ulu Kapı:

Mardin Kapı.

En Medeni Cami:

Habibi Neccar.

Velhasıl GAP’ta gezecek pek çok yer,

Tadılacak binlerce lezzet var!

Gezgin Yazar: Seda Nur KURT

Seda Nur Kurt

Yayımlayan:
Seda Nur Kurt

Son gönderiler

10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları

10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla

Eylül 23, 2024

Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları size neler çağrıştırır?

Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla

Eylül 9, 2024

Türkiye’de nerenin denizi sıcak?

Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla

Haziran 11, 2024

Emir Timur Türk müdür?

Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla

Haziran 8, 2024

Myra Antik Kenti: Giriş Ücreti (2024), Ziyaret Saatleri ve Ulaşım Bilgileri

Myra Antik Kenti, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir antik şehir olarak Demre Çayı deltasında yer… Daha Fazla

Haziran 8, 2024

Öz Türkçe İsimler Sözlüğü

Öz Türkçe isimler ve eski Türk isimleri sözlüğümüzde, Türkçe kökenli erkek ve kız isimleri anlamlarıyla… Daha Fazla

Mayıs 30, 2024