İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Murtaza Romanı Olay Örgüsü, Teması ve Konusu | Murtaza Özet

Murtaza görev aşkını hayatındaki her şeyden önde tutan bir bekçinin hayatını anlatan Orhan Kemal romanıdır. Murtaza romanının konusu görev aşkıdır. Teması ise hem aşırı kuralcılığın hem de disiplinsizliğin kötü sonuçlar doğuracağı fikridir. Aşağıda toplumcu gerçekçi anlayış ile yazılan Murtaza romanı için özet, olay örgüsü ve romanın karakterleri ile ilgili bilgilerini bulabilirsiniz.

Ayrıca eğer Murtaza’yı okuduysanız sayfanın sonundaki bölümde kitabı 5 üzerinden puanlarsanız çok mutlu oluruz.

Murtaza Olay Örgüsü ve Özet

  1. Murtaza görev aşkıyla dolu katı kuralları olan bir mahalle bekçisidir. Mahallede mutlak huzur ve güveni tesis etmek istemektedir. Bu durum mahallelinin ondan şikayetçi olmasına neden olur.
  2. Şikâyetler üzerine fen müdürü ve emniyet müdürü onu huzuruna çağırarak ifadesini almak ister. Herkes Murtaza’nın kendisini savunmasını beklerken o yaptığı işin doğruluğuna ne kadar inandığını ifade etmeye devam eder.
  3. Sorgulama sırasında Murtaza, aldığı eğitimler neticesinde ne öğrendiyse onu uyguladığını belirtir. Güçlü bir sosyal yapı için kurallara uymanın kaçınılmaz olduğunu yineler.
  4. Fen müdürü onu bekçilikten alıp emrindeki fabrikanın gece kontrolörü yapmayı teklif eder. Bu teklif kabul görür. Fen müdürü içten içe Murtaza’ya sempati duymaktadır.
  5. Murtaza fabrikada işe başlayınca oradaki ustaları çok laubali bulur.  Onlara kurs vermek ister.
  6. Tıpkı mahalleli gibi fabrikada çalışanlar da Murtaza’nın davranışlarından rahatsız olur. Bu sebeple onu şikayet ederler. 
  7. Fen müdürü Murtaza’nın arkasında durur. İşine devam etmesini sağlar.
  8. Murtaza bir gün, çalışmak yerine uykuyakalan kızına sinirlenir. Onu saçlarından tuttuğu gibi yere fırlatır. Zavallı çocuk orada ölür.

Murtaza Romanı Konu ve Tema

Murtaza romanı işkolik ve kuralcı bir bekçiyi konu alır. Hatta Orhan Kemal bu karakteri yaratırken Adana’daki bir banka şubesinde çalışan bekçiden esinlendiğini söyler. Roman bu yönüyle realizm akımı etkisinde bir yapıya sahiptir.

Romanda toplumcu gerçekçi anlayışın özellikleri ön plandadır. Roman, bu anlayış ile yazıldığı için toplumsal problemlerden ve bu problemlerin sonuçlarından bahseder. Bu problemlerden biri de iş hayatındaki disiplinsizliktir.

Yazar eserinde hem iş hayatındaki disiplinsizlikten bahsetmekte hem de baskıcı yöntemlerle disiplin sağlamanın oluşturabileceği sorunları incelemektedir. Bu noktada romanın teması hem disiplinsizlik hem de aşırı kuralcılığın toplum ve birey hayatına büyük zararlar verebileceği gerçeğidir.

Murtaza Romanı Karakterleri

Murtaza: İşine aşk derecesinde bağlı bir mahalle bekçisidir. Romanın ana karakteridir. İşi hakkında amirlerinin verdiği bütün direktifleri eksiksiz şekilde uygular. Fakat bunu yaparken hiçbir esnekliği yoktur. Her zaman kuralları olduğu gibi uygular. Ayrıca kuralsız ve disiplinsiz davranışlara sinirlenir. Nitekim disiplinsizlik yaptığını düşündüğü için çocuğunu öldürecek kadar kuralcılık konusunda gaddardır.

Fen Müdürü: Aslında toplumdaki disiplinsizlikten muzdarip bir bürokrattır. Bu sebeple eleştiriler karşısında Murtaza’nın arkasında durur. Hatta onu kendi evindeki fabrikanın kontrolörlüğü ne getirir.

Emniyet Müdürü: Klasik bir memur tipidir. Halkın şikâyetleri üzerine Murtaza’nın ifadesini almıştır.

Mahalleli: Mahallede yaşayan insanlar Murtaza’nın aşırı disiplin ve kuralcılığından bıkmıştır. Bu sebeple onu şikâyet etmişlerdir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir