Dyno testi zararlı mı? Dyno araca zarar verir mi? Bu soruların en doğru yanıtı motor performans testinin, doğru koşullarda doğru araca yapıldığında zararlı olmadığıdır. Ancak motoru ile ilgili birtakım sorunları olduğu bilinen ve dyno modu olmayan otomatik araçlarda nadir de olsa bu test motora zarar verebilir.
Test bazı uzmanlarca dyno modu olmayan otomatik araçlar için önerilmez. Dyno mode ya da dyno modu, araçların dyno testinde sorun yaşamaması için bazı araç üreticileri tarafından araçlara eklenen yazılımdır.
Bazı uzmanlara göre dyno testi, ekspertiz hizmetinin sadece gösteri kısmıdır. Ancak “Dyno testi gerekli mi?” başlığında da ifade ettiğimiz gibi bu teste tamamen gereksiz demek doğru değildir.
Dyno testinde kayıp güç çıkması, bir aracın kötü olduğu anlamına gelmez. Özellikle devirli kullanılmayan arabalarda, aracın performansında düşüşler olması normaldir. Bu araçta mekanik bir sorun olduğu yanılgısını doğurmamalıdır. Genel olarak yeni araçlarda aracın performans korunumu %85’in üzerinde olmalıdır.
Dyno testi risk analizi sonrasında uygulanması gereken bir performans analizidir. Doğru kişiler tarafından doğru biçimde uygulandığında önemli bilgiler verir.
Motor performans testi, bazı iddialardaki gibi sadece işin şov tarafı değildir. Yüksek sürat ve devirlerde aracın bazı sorunları daha iyi ortaya çıkar. Örneğin sakin kullanılan bir araçta hiçbir zaman bilinmeyen turbo sorunları olabilir. Nitekim bu tür sorunlar, test esnasında arıza kodu verir.
Bu test, aracın motorunun güncel performans oranı hakkında bilgi verir. Motor performans oranının olması gereken yüzde, aracın yaşı ve yakıt tipine göre yetişir. Örneğin 2011 model benzinli bir araç için %80 geçerli bir yüzdeyken bu iki yaşındaki bir araç için kötü bir orandır. Eksperiniz konu hakkında sizi bilgilendirecektir.
Ciddi oranda yağ ve su kaçırma, dumanlı çalışma ve şanzıman sorunu olan araçlar, motor performans testi yani dyno testine alınmamalıdır. Ayrıca araç lastik kondisyonunun, suyunun ve yağının yeterli olması test öncesinde önemlidir. Araçta bu tarz sorunlar yoksa teste ciddi bir risk yoktur. Ancak en sağlam araçta bile bu testin birtakım küçük riskler ifade ettiği atlanamaz.
Sağlıklı bir araca dyno testin en büyük zararı, yavaşlama esnasında şanzımana yağ gitmemesidir. Bu durum, şanzımandaki dişlilerin aşınmasına neden olabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bazı marka arabalarda dyno mod vardır.
Bir diğer sorun ise motor bloğunun çatlamasıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için test esnasında arabanın ön tarafına fan konması gerekir. Bu motorun hava almasını sağlar.
Test sonunda aracın modeline göre binlerce lira zarar oluşmuş araçlar mevcuttur. Ancak bunu motor performans testi zararlıdır diye algılamak yanlıştır. Bu test sizi aracı aldıktan sonra yaşayacağınız çok ciddi sorunlardan kurtarma yeteneğine sahiptir.
Dyno testi, motorun ömrü hakkında öngörü verir fakat elektronik bilgisayar saati gibi kesin bir sonuç sağlamaz. Bu konudaki daha doğru veriler, genellikle ekspertizlerde bulunmayan motor dinamometresi ile alınır.
Kısacası motor doğru araca, doğru şekilde uygulanırsa çok az risk barındırır. Ama yine de işlemin %100 sorun çıkarmayacağına dair garanti vermek mümkün değildir.
Yazar Alper Sadıç’ın 7. kitabı Islak Tezgâh, 25 minimal öyküden oluşmaktadır. Mythos Kitap aracılığı ile… Daha Fazla
Şiir severlerin heyecanla beklediği 11. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması sonuçlandı! Türkiye'nin dört bir… Daha Fazla
DUYURU: 11. yarışmanın sonuçları 1 Nisan 2025'e kadar simitcay.com'dan açıklanacaktır. Şiir Yarışması 2025: Simit Çay Edebiyat… Daha Fazla
APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla
Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Yorumlar