İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuğum yemek yemiyor (2-4 yaş), ne yapmalıyım? – [Pedagojik Öneri]

“2 ila 4 yaş aralığındaki çocuğum yemek yemiyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsak, öncelikle çocuğa yaklaşım tarzımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü artık çocuğumuz her şeyi ifade edemese de söylenen her şeyi anlıyor. Yani artık “alıcı dili gelişmiş” bir çocukla karşı karşıyayız.

Video: Uzm. Klinik Psk. Müjde Yahşi’den çocuğum yemek yemiyor problemine dair öneriler.

Oğuz ve Derin’in (2003) yaptığı bir çalışmaya göre, kızlarda erkeklere göre günlük daha az öğün yeme eğilimi varken erkek çocuklarında ise yemek seçme oranı daha yüksektir.

İşe öncelikle çocuğa doğru yiyecekleri doğru zamanda sunarak başlamalıyız. Bu çocukla olan iletişimimizi de güçlendirir. Karen Gill “Help! My Toddler Won’t Eat” adlı yazısında bu konuda şu önerilerde bulunuyor:

Çocuğunuza gün boyunca her 2-3 saatte bir tutarlı zamanlarda, sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar sunun. Bu, çocukların bir sonraki yemeklerinden önce iştah geliştirmelerini sağlar. Çocuğun yemeye başlamadan önce aşırı doymasını önlemek için doyurucu içecekler ile süt veya çorba gibi yiyecekleri yemeğin başında değil sonunda servis edin.

Karen Gill

Artık çocuğunuz daha az yiyeceğe ihtiyaç duyuyor! Çocuklar 2 yaşına geldiklerinde artık yenidoğan dönemlerine kıyasla çok daha yavaş büyür. Ayrıca çocukların iştahları büyüme atakları sebebiyle sürekli değişir.

Özellikle yürümeye başlayan çocuklar, dünyayı keşfetme arzusuyla doludur. Bu durumları fark etmeden sürekli çocuğunuza yemek yedirmeye çalışmanız onunla iletişim sorunu yaşamanıza neden olur.

Nasıl çok çalışmaktan bıkmış ebeveynler çalışmak istemiyorum diye serzenişte bulunursa bu yaş çocuklarının serzenişi de yemek yemek istemiyorumdur.

Beslenme sorunlarına nasıl yaklaşmalıyım?

Öncelikle çocuğumuzu anlamalı ve zaman algılarımızın farklı olduğunu idrak etmeliyiz. 2 yaşındaki bir çocuk için 1 dakika, 40 yaşındaki bir kişiye göre tam 20 kat daha uzundur. Yani çocuğu uzun süren yeme fasıllarıyla sıkmaya hakkımız yok.

Öyleyse yemek krizlerini yok etmek olmazsa olmaz. Çünkü bu dönemde çocuklar, benmerkezcidir. Yani empati yetenekleri gelişmemiştir. Onlara yemek yemeleri konusunda sürekli diretmeniz, benmerkezci tavırlarını daha da besler. Sonuçta artık ona diretmenizden keyif alan bir çocuk ortaya çıkar.

Çocuğunuzun önüne yemekleri getirdiğinizde “Bundan yer misin?” diye sormayın. Farklı seçenekler oluşturup hangisinden yemek istediğini sorun.

Yeni bir yiyecek deneyeceğiniz zaman, sözlü olarak onu yemesini söylemeyin. Bunun yerine önüne koyun ve kendisinin merak edip yemesi için onu teşvik edin. Bu onun bu yemekle daha içsel bir bağ kurmasını sağlayacaktır.

Çocuğum yemek yemiyor ise ne yapmalıyım?

Eğer çocuğunuz yemek yemiyorsa yaşına bağlı olarak yapmanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle 2-4 yaş arasına bakalım.

Raisingchildren’e göre (bk. Toddler not eating?) 2-4 yaşındaki çocuğunuz yemek yemek istemiyorsa yapmanız gerekenleri aşağıda sizin için özetledik.

  1. Çocuğun ihtiyacından daha fazla yemesi için diretmek yanlıştır. Hatta bazı dönemlerde porsiyonları küçültmek çocuğun yemek yemekten daha az sıkılmasını sağlar.
  2. Çorba, süt ve diğer sıvıları yemekten önce değil sonra yemeleri noktasında alışkanlık kazandırın.
  3. Çocuğunuzu tabaktaki her şeyi bitirmesi için zorlamayın.
  4. Yemekle ilgili olumlu davranışlarını ön plana çıkarın. Bu konuda onu övün.
  5. Çocuğunuza küçük porsiyonlarda sağlıklı atıştırmalıklar sunun. Böylelikle ana porsiyonlarını da küçültmüş olacaksınız.
  6. Yürümeye başlayan, iki yaşına giren veya 4 yaşına adım atan çocuklarda iştahsızlık normaldir, endişelenmeyin. Sadece onun daha iyi beslenmesi için çaba sarf edin.
  7. Çocuğunuzla yemek yerken keyif aldığınızı ona gösterin. Ayrıca yemek seanslarınız 20 dakikayı geçmesin.
  8. Çocuğunuzu yemediği için cezalandırmayın.
  9. Ona yorgun olmadığı zamanlarda yeni yemekler sunun.
  10. Çocuğunuza seçenekler sunun. Örneğin “Yoğurt yer misin?” demek yerine “Kefir mi yoğurt mu?” diye sorun.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir