İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Snow Crash (Parazit): Neal Stephenson ve Metaverse – Özet ve Yorum

Parazit ya da Kar Kazası (Snow Crash), Neal Stephenson tarafından yazılan bilim kurgu türünde bir romandır. Romanda ilk kez dile getirilen sanal evren yani metaverse kavramı, daha sonra teknolojik bir gerçeklik hâline gelmiştir. Eserde kurgu tarih, dil bilimi, filoloji ve felsefe gibi birçok farklı alandan bilgilerle desteklenmiştir.

Stephenson romanı yazarken ilk üretilen bilgisayarlardaki komut hatalarından esinlenmiştir.

Parazit (Snow Crash) Özet

Romanın başkahramanı olan Hiro, bir pizzacı kuryesidir. Hiro bu esnada genç bir kaykaycı kurye olan Y.T. ile tanışır. Nitekim istihbarat toplamak amacıyla onunla ortaklık kurar.

Hiro bu arada metaverse dünyasının içerisindedir. Burada ona Raven, birtakım narkotik sırların bulunduğu Snow Crash adında bir veri kaynağı sunar.

Hiro’nun arkadaşı Da5id bu dosyadaki bir görüntü dosyasını açtığında bir virüs saldırısına uğrar. Her ne kadar bu saldırı metaverse de gerçekleşse de Da5id gerçek dünyada da beyin hasarına uğramıştır. Bunun üzerine Hiro, Da5id’in eski kız arkadaşı Juanita Marquez’e ulaşır. Bu dosyanın içeriğini tam olarak anlamak için ondan yardım ister.

Hiro, Juanita’ya eski ortağı Lagos’un derlediği bazı big dataları (büyük veri yığınlarını) sunmuştur. Bu verilerde eski Sümer ve Babil efsaneleri ile virüsün sinirsel bağ yapısı hakkında çeşitli ipuçları vardır. Juanita bunu gördüğünde Hiro’dan dikkatli olmasını ister.

Kısa süre sonra mafya babası Enzo, Hiro’nun arkadaşı Y.T. ile babacan bir ilişki kurar. Bu süreçte Hiro ve arkadaşları Sümer dili ile nörolinguistik virüslerin bağlantısı arasında bazı bağlantıları keşfeder. Aslında Sümerli rahipler insanların Sümer dilinin dışında yeni dillere yönelmesi için bir takım nöral virüslerden yararlanmıştır. Bu esnada da halkın kontrolünü sağlayacak Kar Kazası (Snow Crash) adlı bir ilaç geliştirilmiştir.

Antik çağlardan getirilen tüm bu virüsler ve daha fazlası artık insanlık için yeni bir risk faktörüdür.

Parazit romanı hakkında yorum

Romanda insanoğlu yazılımsal bir ürün olarak görülür. İşte bu yüzden Sümer dili insan soyunun BIOS‘udur. Yani Sümerce, insani melekelerin biyolojik merkezlerinden olan beyin sapında bulunan bir temel yazılımdır.

Roman insan yaradılışını bir bilgisayar virüsüne dayandırmıştır. Buna göre Tanrıça Aşera, tüm insan soyunun dilsel becerilerini temsil eden antromorfizm içerikli bir virüstür. Tanrı Enke ise tüm insanların farklı diller konuşmasını sağlamak için yeni bir programlama üzerinde çalışmıştır.

Kısacası Parazit, modern bir Babil Kulesi efsanesidir. İnsanlığın yaradılış ve dil edinme sürecine yapay zekâ üzerinden geniş bir pencere açmaktadır.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir