İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Metaverse nedir, metaverse arsa fiyatları ne kadar? – Metaverse Rehberi

Metaverse ya da Türkçe karşılığıyla sanal evren, sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde farklı bir boyuttaki algısal bir yaşamı imkânlı kılan dijital ortamda oluşturulmuş yapay dünyaya verilen addır.

Metaverse sayesinde şunları yapabilirsiniz:

  1. Oculus Quest 2 benzeri bir VR gözlük ile sanal evrende blockchain oyunları oynayabilirsiniz.
  2. Metaverse alanında sanal arsa alıp buraya 3D tasarımlar yapabilirsiniz. Aldığınız arsayı satıp para kazanma şansınız da var.
  3. Arkadaşlarınızla metaverse evrenindeki bir kafede oturabilir, konsere gidebilirsiniz. Nitekim birkaç paragraf aşağıdaki videomuzda metaverse’teki Ariana Grande konserini izleyebilirsiniz.

Peki metaverse nasıl girilir?

Video: Metaverse nedir, nasıl kullanılır?

Sanal evrene nasıl girebileceğinizi öğrenmek için yukarıdaki videoyu izleyebilir veya “Metaverse Giriş” yazımızı okuyabilirsiniz.

Metaverse yapay bir yaşam alanıdır.

Metaverse, fiziksel hiçbir çaba göstermeden dünyadaki her türlü eylemin hazzını, acısını vb. hissetmeyi sağlar. Kısacası metaverse “sanal algı dünyasındaki yapay yaşam“dır. Metaverse kavramının kurucusu Neal Stephenson’dur.

MetaHumanlarla eğlence dünyasına hazırlanın!

Metaverse Ariana Grande konseri.

Sanal evrende insanlar MetaHuman yani dijital kopyaları ile yaşama imkânı bulurlar. Örneğin bu evrene dâhil olan kişiler, oturdukları yerden bir gözlük vasıtasıyla metaverse coinler (sanal evren paraları) ile alışveriş yapabilir, bir arkadaşıyla buluşup kahve içebilir.

Ayrıca Neuralink projesi de metaverse evreninin tamamlayıcı teknolojisidir.

YouTube kanalımıza ulaşmak için yukarıdaki resme tıklayabilirsiniz.

İlk metaverse şehirleri kuruluyor.

Sanal evren birbirine bağlı topluluklardan oluşan bir ekosistemdir. Nitekim metaverse’e adım atacak ilk dünya şehri Seul’dur. Yani kullanıcılar Seul’deki sanal kafe, restoran ve sinema gibi alanlarda vakit geçirme şansına sahiptir.

En bilinen metaverse platformlarını tanıyın!

Sanal evrende alışveriş yapmak, arsa satın almak, bir metaverse konser için bilet temin etmek gibi amaçlarla kullanılması planlanan Axie Infinity, Decentraland, Bloktopia, Enjin Coin, Metahero, The Sandbox gibi çok sayıda metaverse projesi mevcuttur. 2022 Mart ayı itibarıyla bunların en değerlisi Axie Infinity (AXS)’dir.

Metaverse coinler önemli fırsatlar sunuyor.

Metaverse coin, metaverse platformlarına ait kripto paralardır. Bu paraların alım-satımı için kripto para borsaları kullanımdadır. Nitekim metaverse coinlerin güncel değerleri için “Metaverse Arsa Fiyatları” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Metaverse kime ait?

Metaverse, Neal Stephenson’un bilim kurgu eseri Snow Crash yani Parazit romanından çıkan bir kavramdır.

Sanal evren “metaverse”in en büyük geliştiricisi ve destekçisi Facebook’tur. Ayrıca Facebook bu konuda çalışan birçok şirketle iş birliği ve satın alma anlaşmasına imza atmıştır. Nitekim Facebook, Horizon Home adlı platformuyla dijital dünyayı mutlu bir yaşam alanına çevireceği iddiasındadır.

Ayrıca bu alanla ilgili en büyük yatırımlardan biri David Baszucki tarafından kurulan oyun platformu Roblox’tur. Nitekim konu ile ilgili “Roblox Metaverse” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Fortnite ise bir diğer paydaştır. Fortnite, Epic Games tarafından tasarlanan bir oyun platformudur. Bu platform tıpkı Facebook gibi metaverse teknolojisine yatırım yapmaktadır. Bu yatırımlar sayesinde bireyler, tamamen sanal gerçeklik gözlükleriyle oynadıkları oyunun boyutuna geçme fırsatı yakalayacaktır.

Metaverse nedir?

Metaverse ile ilgili önemli noktalar

  • Dünyadaki gerçek yaşamın sanal olarak taklididir. Ayrıca bu yeni evrende yaşayan insanların dijital kopyalarına MetaHuman adı verilmiştir.
  • Metaverse’in dünyadan farkı hayatı fiziksel boyuttan çıkarıp tamamen zihinde yaşanan bilişsel bir süreç hâline getirmesidir.
  • Gelecekte sanal evrende özellikle mal, para ve itibar sahibi insanların oluşup bu alanın trilyonlarca dolarlık bir platforma dönüşmesi planlanmaktadır.
  • Metaverse ile oyun oynayarak para kazanmanız mümkün. Detaylar için “Oyun Oynayarak Para Kazanma” adlı yazımızı okumanızı öneririz.
  • Faceboo Horizon Home adını verdiği metaverse sistemini geliştirmektedir. Nitekim bu konuda bilgi edinmek için “Facebook Horizon nedir?” yazımızı okumanız mümkün.

Birçok araştırmacıya göre metaverse dünyanın ve internetin geleceğidir. Çünkü bireyler zamanla oluşturulan bu yapay dünyada mal, para (coin) ve arazi sahibi olmaya başlayacaktır. Böylelikle sisteme dâhil olanlar hayatlarının büyük bir bölümünü bu dünyaya bağlı olarak geçirecektir.

Metaverse nasıl ortaya çıktı?

Sanal gerçeklik kavramı ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’un Snow Crash (Parazit) adlı bilim kurgu romanında ortaya çıkmıştır. Nitekim yazar burada metaverse’den insanların yaşamlarını sanal olarak sürdürebilecekleri bir yapay dünya olarak bahsetmiştir. (bk. Will Zuckerberg’s ‘metaverse’ change everything?) Üretici dönüşümsel dil bilgisi gibi bilgisayar ve insan zekâsı arasındaki ilişkiyi açıklayan kuramlar, bu teknolojinin temelini oluşturur.

Özellikle Facebook’un bu alana ilgisi ile kamuoyunda “Metaverse nedir?” sorusu daha sık sorulmaya başlanmıştır.

Bu teknolojinin ilk büyük yatırım şirketlerinden biri Oculus’tur. Nitekim şirket kısa zamanda o denli değer kazanmıştır ki Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alma işlemi gerçekleşmiştir. Ayrıca VR cihazı üreten Oculus’u alan Facebook, bu alanda çalışacak binlerce kişiyi istihdam etmiştir.

Sanal evrene olan talep sadece Facebook ile sınırlı değildir. Özellikle Microsoft’un da bu alana ciddi anlamda yatırım yapacağı söylentileri mevcuttur.

Teknolojinin gelecekte oyunlar, konserler gibi eğlence alanlarının yanında iş verimliliğini artırmak için de kullanılacağı düşüncesi hâkimdir. Ayrıca birçok kişinin bu yeni alandan arazi ya da arsa alma telaşına girdiği görülmektedir.

Metaverse Arsaları

Geleceğin dünyasında sanal dünyada belki de herkesin bir arsası olacak. Bu metaverse arsalar milyonlarca dolara alıcı bulacak. Bunun için öncelikle MetaMask gibi bir cüzdan uygulaması yüklemelisiniz. Peki, metaverse ortamında arsa nasıl satın alınır?

Sanal alanlar hakkında bilgi edinmek isteyenlereSanal arsa nasıl alınır?” yazımızı öneriyoruz. Ancak arsa satın alma işlemini, zamanı olmayanlar için aşağıda kısaca tanıtalım.

Sanal para birimleri arasında Decentraland metaverse vizyonu en yüksek olan varlıklardan biri olup sanal ortamdaki arsa alımlarını hedeflemektedir. Decentraland coin sayesinde 90.601 parselden oluşan Decentraland sanal evreninden arsa almanız mümkün. Bu noktada Axie Infinity, Decentraland, Enjin Coin, OVR Metaverse, Somnium Metaverse, The Sandbox gibi birçok kripto para birimi geleceğin metaverse para birimi olma konusunda rekabet hâlindedir.

Kısacası şu an için sanal evrende arsa almaktan ziyade bu evreni hedefleyen kripto paralara yatırım yapmak caziptir. Çünkü hâlihazırda yatırım yapmak için arsa satışına başlayan ciddi bir platform yoktur. Yalnızca satış yapan bazı iddialı oyun siteleri vardır. Yani bu alana yatırım yapmak isteyenlerin, yukarıda adı zikredilen coinler ile ilgilenmeleri daha makuldür.

Son olarak kendinize dijital bir beden yani MetaHuman tasarlamanız için gerekli bilgileri edinmek için “MetaHuman nasıl oluşturulur?” yazımızı mutlaka okumalısınız. Ayrıca metaverse yatırımı yapmak istiyorsanız “Metaverse nasıl girilir?” yazısı ilginizi çekebilir.

29 Yorum

  1. […] aldığınız riske dair bir öngörünüz olur. Metaversenin ne demek olduğuna dair “Metaverse nedir?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Ya da sayfanın alt kısmına eklediğimiz videoyu […]

  2. […] özellikler gösteren üç boyutlu insan modellerine MetaHuman denmekte. Nitekim bu modeller metaverse adı verilen ve insanların dijital kopyalarının yaşayacağı yeni evrendeki sanal bireyler […]

  3. […] tokenler, coinlerden daha kötü yatırım araçları değildir. Ayrıca son dönemde “Metaverse nedir?” yazımızda anlattığımız sanal evren teknolojisi birçok kripto para biriminin ilgisini […]

  4. […] devasa firmalarla iş birlikleri bulunan popüler kripto paralarından biri. Bu yönüyle BAT coin metaverse coinlerle birlikte geleceği açık bir sanal para birimi. Nitekim bu yazımızda BAT coinin 2022 […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir