Kategoriler: GENEL

Metaverse kurucusu ve sahibi kim? — Metaverse nasıl kuruldu?

Paylaş

Metaverse kavramı, ilk kez 1992 yılında yazılan Snow Crash adlı bilim kurgu romanda ortaya çıktı. Bu sebeple romanın yazarı Neal Stephenson metaverse kavramının fikrî kurucusu olarak kabul edilmektedir. Metaverse evrenine dair yaygın farkındalığı ortaya çıkaran kişi ise Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg‘dir.

Ayrıca metaverse merkeziyetsiz bir yapıdır. Bu sebeple metaverse teknolojisinin tek bir sahibi yoktur. Teknolojiyi sunan OVR, Sandbox gibi çeşitli yatırımlar vardır. Bu yatırım şirketlerinden her biri, paralı ya da ücretsiz bir şekilde kendi uygulamalarını kullanıcılarına sunmaktadır.

Metaverse Neuralink projesi ile birlikte 21. yüzyılda insanı sanallaştırma projelerinden biri olma iddiasını taşıyor.

Metaverse evreninin kaderini Facebook belirleyecek.

Sosyal medya ve diğer popüler platformlarda metaverse teknolojisi artık gündelik merak hâline geldi. Zuckenberg, yakında piyasaya çıkacak Horizon Home platformu ile insanlara gerçek bir sanal deneyim yaşatmak istemektedir. Bu sebeple Meta Platforms tarafından desteklenen yatırımlar ortaya çıkmadan “Metaverse nedir?” sorusunu yanıtlamak oldukça hatalıdır.

Şu an gördüklerimiz metaverse teknolojisinin %1’i bile değil.

Şu an bazı küçük oyun şirketleri metaverse yatırımları yaparak kendilerini bu alanda büyük platformlar olarak sundu. Aslında metaverse teknolojisinin tam olarak bilinmemesi Decentraland ve Axie Infınity gibi şirketlerin atılım yapmasını sağladı. Bu da afilli bir kavram olan metaversenin grafik ve görsellerle hayal kırıklığı yaratmasına sebep oldu.

Kısacası metaverse denilince gördüklerimiz emekleme aşamasında ki basit ürünler. Tabii ki bu aşamayı geçerek daha etkili ve özel ürünler üreten platformlar da var. Bunların başında Bloktopia Metaverse Platformu geliyor. Bloktopia gerçek anlamda grafik sorunu çözmüş durumda.

Metaverse evrenlerinin gerçek kurucusu ve sahipleri kim?

Metaverse evrenlerinin kurucusu olmasalar da sahipleri genel itibariyle oyun platformları. Çünkü metaverse teknolojisini oyun içerisinde geliştirmek çok daha kolay. Bu oyunların içerisinde Oculus Quest 2 gibi standart gözlüklerle yapay bir gerçeklik elde etmek mümkün.

Ayrıca yukarıda söylediğimiz gibi Facebook da bu teknolojiye büyük önem veriyor. Hatta bu sebeple dünyanın önemli VR gözlük markalarından Oculus’u satın aldı.

Metaverse sanal arsa ve emlaklarına yatırım yapan bir diğer kitle ise kripto para konusundaki ilgili isimler. Bu sebeple son dönemde metaverse coinler de ön plana çıkmış durumda.

Metaverse nasıl kuruldu?

Metaverse sisteminin teknolojik olarak ortaya çıkması aslında Roblox gibi platformlar sayesinde oldu. Bunda oyun tutkunlarının beklentileri etkiliydi. Çünkü oyunlardaki gerçeklik beklentisi gün geçtikçe artıyordu. Decentraland ve Sandbox platformları bunu gördü ve ilk metaverse oyunlarını üretti.

Yani metaverse sisteminin tarihi aslında çok eskiye gitmiyor. Bu yüzden metaverseye 21. yüzyılın teknolojisi demek doğru bir yaklaşım.

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Son gönderiler

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Çıralı Tekne Turu Fiyatları 2024 & Öneriler

Olimpos ve Çıralı çıkışlı günübirlik tekne turu fiyatları 2022 yılında 300 Türk lirasıdır. Bu fiyata… Daha Fazla

Temmuz 2, 2023