İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Notre Dame’ın Kamburu Özeti ve Teması | Esmeralda ve Quasimodo

Son güncelleme tarihi Şubat 5, 2022

Notre Dame’ın Kamburu, hiç durmadan alaylara maruz kalmış güzel Çingene kızı Esmeralda ve kambur Quasimodo’yu konu alan bir roman. Roman, romantizm akımının etkilerini taşıyor. Yazarı ise Victor Hugo. Romanın teması insanların acımasızlığı ve empati kuramaması. Metindeki temel çatışma ise iyilik kötülük ve güzellik çirkinlik. Öyleyse önce Notre Dame’ın Kamburu romanının özetine bakalım.

Notre Dame’ın Kamburu Özet

Gudule kendi hâlinde bir hemşiredir. Ancak dünyaya getirdiği bebeği Çingenelerin çalması her şeyi değiştirir. Çingeneler çaldıkları bebeğin yerine çirkin bir bebek olan Quasimodo’yu koyar. Fakat buna katlanamayan Gudule, Quasimodo’yu Notre-Dame de Paris yani Notre Dame Kilisesi’nin önüne bırakır.

Gudule’nin vicdanı rahat değildir. Bu sebeple kötü şartlar içinde sefil bir hayat sürmeye başlar.

Başrahip Glaude Frollo, kilisenin kapısına bırakılan bu bebeği bulur ve büyütür. Quasimodo adını da ona rahip koyar. Quasimodo “insan görünümlü” demektir.

Notre Dame’ın Kamburu Quasimodo

Quasimodo zamanla Notre Dame’ın Kamburu olarak adlandırılır. Çünkü çanları çalma görevi onundur. Ayrıca çanları çalma görevi yüzünden artık sağır olmuştur.

Quasimodo, Başrahip Glaude Frollo’ya minnet duymaktadır. Bu nedenle onun sadık bir hizmetkârıdır.

Krallar Günü ve Deliler Bayramı diğer adıyla Epifani Bayramı, Paris’te türlü muzipliklerin yapıldığı bir eğlencedir. Bu eğlence, deliler ve düşkünlerle alay edilen insanlık dışı bir uygulamadır.

Tabii ki, bu eğlencenin mağdurları arasında Quasimodo da yer alacaktır. Nitekim Quasimodo, Paris’in en çirkin adamı seçilir. Paris ahalisi onu alaycı bir tavırla omuzlarında taşır.

Kutlamalar esnasında Quasimodo, Esmeralda’yı görür ve ona âşık olur.

Notre Dame’ın Güzeli Esmeralda

Esmeralda, inanılmaz derecede güzel bir Çingene kızıdır. Nitekim yaptığı dans herkesi büyüler. Hatta nefsi arzularına o güne kadar hiç kanmayan Başrahip Glaude Frollo bile kendinden geçer. Quasimodo ise ona tek görüşte âşık olmuştur.

Artık Esmeralda, Notre Dame’ın güzelidir. Rahip ve Quasimodo’nun hayallerini süsleyen kişidir.

Esmeralda aslında Gudule’nin çalınan bebeğidir. Ancak o geçmişi hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Bildiği tek şey, boynundaki muska sayesinde bir gün gerçek annesini bulmasının mümkün olduğudur.

Quasimodo ve Rahip Frollo, arzularına yenik düşer. Böylelikle ikisi de Esmeralda’yı kaçırma planları yapar. Fakat planları başarısız olur. Yüzbaşı Phoebus Quasimodo’yu yakalar. Frollo ise tanınmadan kaçmıştır.

Notre Dame’ın Kamburu Cezalandırılıyor

Phoebus, Quasimodo’yu yakaladıktan sonra şehrin meydanına getirir. Burada onun için halka açık bir linç ortamı hazırlar. Önüne gelen ona hakaretler yağdırarak saldırmaktadır.

Önceleri saldırılara göğüs geren Notre Dame’ın Kamburu Quasimodo, saldırıların şiddeti arttıkça dayanamaz hâle gelir. Bu arada onu mutlu eden tek şey kalabalığın içindeki rahibi görmesidir.

Artık dayanamaz ve bağırır: Su!

Tabii ki kimse ona su vermez. Ahali ona, taş fırlatıp tekmelemeye devam eder.

Esmeralda’nın elinden su içen Quasimodo

Tam bu esnada Esmeralda çıkıp gelir. Quasimodo, onun intikam almaya geldiği kanaatindedir. Fakat o elindeki suyu Quasimodo’ya içirir. Bu esnada halk Esmeralda aleyhine tezahüratlarda bulunur.

Quasimodo, Esmeralda’ya dokunmak istediğinde Esmeralda korkar.

Esmeralda’nın İdama Mahkum Edilmesi

Quasimodo, cezası bitince kiliseye döner. Ancak hem o hem de Frollo kıza hâlâ vurgundur. Esmeralda ise kendisini kurtaran Phoebus’u sever.

Frollo, kıza ulaşmak için bir hile tertip eder. Kız ile Phoebus’u buluşturur. Daha sonra ise Phoebus’u öldürmeye çalışır. Ancak bunu başaramaz. Phoebus kendisini Esmeralda’nın öldürmeye çalıştığını sanar.

Artık Esmeralda, idam mahkumudur.

Notre Dame’ın Kamburu Quasimodo’nun Esmeralda’yı Kurtarması

İdam esnasında sarkıttığı bir iple Quasimodo kızı kurtarır. Onu Notre Dame Kilisesi’ne saklar. O yıllarda kiliseye saklanan bir kişiye hiçbir zaman dokunulmayacağı düşüncesi hâkimdir.

Buradaki zaman içerisinde Quasimodo kıza hiçbir kötülük yapmaz. Ona daha da fazla âşık olur. Ancak Frollo kızı elde etmek için yeni bir plan yapar.

Çingeneleri kızı kurtarmak için kiliseye saldırmaya teşvik eden Frollo amacına ulaşır. Durumdan habersiz olan Quasimodo, Çingeneler ile çatışır. Bu esnada Frollo, Esmeralda’yı idam meydanına getirir. Ona kendisiyle evlenmesi durumunda, onu idamdan kurtaracağını söyler. Esmeralda kabul etmez.

Frollo, Esmeralda’yı öz annesinin yaşadığı sefil barınağa kapatır. Gudule onun kızı olduğunu önce anlamaz. Çingenelere kini olduğu için kızın idam edilmesini ister. Ancak sonra kızın boynundaki muskayı görür.

Artık Gudule Esmeralda’nın kendi kızı olduğunu anlamıştır. Ancak Frollo’ya kızın idam edilmesi yönünde salık vermiştir. Pişman olan Gudule kızı korumak için elinden geleni yapar. Fakat başarılı olamaz.

Askerler Esmeralda’yı zorla da olsa Gudule’Nin elinden alır. Gudule direnirken düşüp kafasını kaldırıma vurarak ölür.

Frollo, kızın idam sahnesini mutlulukla izler. Bunu gören Quasimodo öfkeyle Frollo’yu kiliseden aşağıya atarak öldürür. Daha sonra ise kaçar. O günden sonra kimse Quasimodo’yu görmez.

Bir sonraki kral döneminde suçluların bedenlerinin bulunduğu mahzen açılır. Mahzende Quasimodo, Esmeralda’ya sarılı vaziyette durmaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir