Nahid Sırrı Örik tarafından yazılan Sönmeyen Ateş, millî bir değer olarak olarak vatan sevgisi konusunu işleyen dram türündeki bir tiyatro oyunudur. Ayrıca eserde fedakarlık konusu ise evrensel bir değer olarak öne çıkmaktadır. Sönmeyen Ateş adlı metnindeki zaman Millî Mücadele yılları olup mekân ise Ankara‘dır. Ayrıca Ankara dışında İtalya ve İstanbul gibi farklı yerler de vardır. Metindeki temel çatışma menfaat-vatan sevgisi çatışmasıdır.
Sönmeyen Ateş adlı metindeki dramatik örgü
1. Kurtuluş Savaşı yıllarında savaştan uzak kalmak için Seyfettin Paşa, kızı Neriman ve damadı Fuat’ı da alarak İtalya’daki Roma şehrine gider. Burada bir otele yerleşirler.
2. Komisyonculuk ile geçinen bu zengin aile Ankara hükümetinin zor durumundan yararlanarak onlara yüksek fiyatla silah satmak ister. Milli hislerini tamamen kaybetmeyen Fuat’ın ailenin diğer fertlerine göre görüşleri farklıdır.
3. Fuat silah ticareti için Ankara’ya ulaşır. Burada Mustafa Kemal’in nutkunu dinler. Böylelikle tam anlamıyla Kurtuluş Savaşı’na destek vermeye karar verir.
4. Silah ticareti için muhalif bir milletvekili olan Galip ile birlikte Ankara hükümetinin temsilcisi Kerim Paşa ile görüşürler. Kerim Paşa, vatansever bir askerdir.
5. Galip, Ankara hükümetinden daha fazla para koparma hedefindedir. Ancak Fuat hiçbir komisyon almadan silahları Ankara hükümetine ulaştırma taahhüdünde bulunur. Bu durum hem Galip’in hem de Fuat’ın ailesinin tepkisini çeker.
6. Ayrıca Fuat emekli bir tabip olarak Kurtuluş Savaşı’nda cephe gerisinde hizmete başlar.
7. Tüm bu yaşananlar Neriman’ın tepkisine yol açar. Nitekim Neriman, Fuat’tan boşanmak ister. Neriman, eğer Mustafa Kemal’in gözüne girerek makam elde ederse Fuat’ın yeniden servet kazanacağını düşünür. Fakat Fuat mütevazı bir hayatı tercih eder.
8. Neriman, Fuat’tan ayrılacağını ona bildirir. Hedefi Galip ile evlenmektir.
9. Mustafa Kemal’in hastane ziyareti esnasında Neriman ve babası Mustafa Kemal’in gözüne girmek için bir plan yapar. Fakat “Milli Mücadele’de ne yaptın?” sorusuna muhatap olacaklarını anladıklarında bundan vazgeçip İstanbul’a dönerler.
Sönmeyen Ateş karakterleri
Fuat: Mustafa Kemal’in nutkundan sonra kendi çıkarlarından vazgeçen bir vatanperverdir. Neriman’ın eşidir.
Neriman: Eşinin makam peşinde koşmamasını kaldıramayan çıkarcı bir kadındır.
Seyfeddin Paşa: Tek derdi milletin sırtından geçinmek olan eski bir paşadır. Ayrıca Neriman’ın babasıdır.
Galip: Mustafa Kemal’e muhalif bir milletvekilidir. Vatanın değil kendi çıkarlarını düşünür.
Kerim Paşa: Vatan sevgisi ile Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlenen fedakar bir askerdir.
İlk yorum yapan siz olun