Akıl Hangi Dönemde Yaştadır? | Birçok kere şahit olunmuştur ki “Büyüklerimiz ne derse, o olur.” kelâmının üstün gelmesini savunanlar nicedir…
Sanırım örnek vermenin yeri geldi; genç bir arkadaşımız sancı çektiği sosyal bir konu hakkında itimadını eksik etmediği ancak konusuyla ilgili olmayan saygıdeğer büyüğünün yanına gider. Ona danışır ve fikir alır. Hemen ardından hoşnut olmadığı konu üzerine bu fikri tatbik eder. Sonucu ne olursa olsun, büyüğünden edinmiş olduğu fikir o gencin artık hayat felsefesidir.
Örnekteki genç, aradan zaman geçmesinin ardından hayatın lûtfu olan ve tesadüf diye tabir edilen bir diyaloğa girişir. Önceden sancısını çekip büyüğüne danıştığı konu üzerine hakiki bir eğitim almış ve geleceğini o branş üzerine yaşayan yeni mezun bir gençle tartışmaya girmiştir.
Yeni mezun gence karşın, fikrini sabitleyen diğer genç arkadaş ise bir büyüğünden almış olduğu fikrin savunmasını sarf ederken hiçbir dayanağa bağlı olmaksızın yalnızca sesini yükselterek galip çıkmaya gayret ediyordur. Yeni mezun gencin bilgileri tazeyken, branşını destekleyen bilim dallarını da katarak anlatımını çok yönlü hâle getiriyor ve sakin üslûbuyla anlatmaya devam ediyordur.
Nitekim iki genç henüz tanışmamış olmalarına karşın araların başlayan husûmetin anlamsızlığını düşünmeyen sabit fikirli ve sesinin baskınlığıyla ön plânda kalmaya çalışan genç, yaşamına aynı şekilde fikirleriyle çelişen insanları yadırgamakla devam eder.
Belki nesiller boyu süregelen bu durumla karşı karşıya gelmiş olan kişilerin ifade etmekten çekindikleri ve aykırı durumlara rast gelmeleri esnasında oluşabilecek problemler hakkında susmayı tercih etmelerindeki sebep elbette gereksiz tartışmalardan sonraki kırgınlıklardır.
“Yalnızca yaşları büyük olan büyüklerimizin her söylediğine kulak asmalı mıyız?” Görmüşlük, geçirmişlik esasına dayanarak, her yaşı büyük olana karşın tabi ki saygı duymalıyız. Fakat insan ilişkilerine ve geleceğe yönelik yanlış saptamalarla gençlerin beynini yıkayan kişilere, yeri geldiğinde gerçeği konuşmak daha akılcı olsa gerek.
Yaş, ağaç olmaya yüz tutmuşken eğdirilmiş olan mıdır? Yahut akıl yaşta değil başta mıdır? Eğitimin yalnızca okulla mümkün olmaması gerçeğinin yanı sıra, vicdani muhakemeye davetliler var.
Büyüklerimize saygılarla…
Fikrini ve bilgisini zaman geçtikçe genişleten büyüklerimize ise sonsuz hürmetler ve teşekkürler.
Samet Başormancı | Deneme: Akıl Hangi Dönemde Yaştadır?
bk. Atasözü
İlk yorum yapan siz olun